Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

30 novih automobila koji troše previše ulja

Datum: 08.07.2015 • Pošalji komentar • Pogledano: 297

Ocenite članak

 

Uprkos tome da su automobili postali efikasniji, jedan segment tržišta kao da je ostao zaglavljen u 60-tim godinama XX veka. To su modeli automobila koji i dalje troše ulje kao blesavi, a njihovi proizvođači drže prekrštene fige da to niko neće primetiti.

povecana potrosnja ulja


Nažalost, neko je to napokon primetio. I to ne bilo ko, nego američki Consumer Reports, koji je objavio škakljiv izveštaj na ovu temu. Prema podacima iz ovog dokumenta, pojedini proizvođači prave motore kojima je neophodno dosipanje ulja van redovnih servisa, o čemu zapravo ni jedan vlasnik novog automobila ne bi trebalo da razmišlja, bez obzira na marku i model.

U izveštaju su obraženi podaci o 498,900 vozila proizvedenih između 2010 i 2014. godine, a nekoliko motora je odmah iskočilo na vrh liste. Na tapetu su se našli Audijevi motori 2.0 sa turbo punjačem i V6 3.0, BMW 4.8-litarski V8 i 4.4-litarski V8 biturbo, Subaru 3.6-litarski sa 6 cilindara, 2.0 i 2.5-litarski sa 4 cilindra. Dakle, ako imate Audi A3, A4, A5, A6 ili Q5, dobre su šanse da vam auto troši više ulja nego jugić pred generalnu. Isto važi za vlasnike BMW modele serija 5, 6, 7 i X5, a bolje sreće nisu ni vlasnici Subaru modela Forester, Impreca, Legasi i Autbek.

Prema objavljenim podacima, 98% automobila proizvedenih između 2010. i 2014. godine ima normalnu potrošnju ulja. Preostala 2% možda deluju zanemarivo, ali je zapravo reč o 1.5 milion vozila.

potrosnja ulja Consumer Reports


Šta proizvođači čine po ovom pitanju? Ukratko, ništa. I dalje saopštavaju vozačima da je povećana potrošnja ulja zapravo normalna pojava, bez obzira na to koliko je auto nov. Subaru toleriše gubitak od 1 litre ulja na 1000 milja, dok Audi i BMW tolerišu gubitak litre ulja na svakih 1000 kilometara. Međutim, dodavanje litre preskupog sintetičkog ulja u motor svakog meseca ne bi trebalo da bude nešto o čemu bi trebalo da razmišlja vlasnik novog vozila. Ako se vlasnik vozila i požali na potrošnju ulja, proizvođači se kriju iza sitnih slova objavljenih u tehničkoj specifikaciji vozila koja kažu da je čak i takva potrošnja u okviru očekivane, ili da vlasnik koristi vozilo van deklarisanih normi.
Tagovi

potrošnja ulja, bmw, audi, subaru, consumers report