Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Airbus: LETEĆI AUTOMOBIL do KRAJA GODINE!

Datum: 14.07.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 378

Ocenite članak

 

Airbus tvrdi da su bespilotni avioni, leteći električni automobili i modularne avionske kabine budućnost. Sve ovo je objavljeno na RISE tehnološkoj konferenciji koja je održana u Hong Kong-u, gde je govorio Paul Eremenko, izvršni direktor za razvoj u Airbus-u.Airbus Vahana, prototip autonomnog letećeg automobila.
Airbus Vahana, prototip autonomnog letećeg automobila.


Električni leteći automobiliAirbus uveliko već radi na projektu Vahana, autonomnog letećeg automobila. Očekuje se da će testiranje prototipa u punoj veličini početi do kraja ove godine.

"Naš cilj je da u gradovima otvorimo za saobraćaj treću dimenziju, i verujemo da je pravi trenutak za to", rekao je Eremenko, opisujući rast mega-gradova, zagušenje i tehnološki razvoj kao pokretače nove grane industrije - kratki gradski letovi u električnim vozilima.

Airbus E-Fan električni avion, izložen pored Airbus A380 aviona na međunarodnom sajmu 2014. godine, Schoenefeld (Berlin). Slika: J. Eisele.
Airbus E-Fan električni avion, izložen pored Airbus A380 aviona na međunarodnom sajmu 2014. godine, Schoenefeld (Berlin). Slika: J. Eisele.


Govorilo se i o bespilotnim putničkim avionima, čiji razvoj još uvek koči strah za bezbednost. Eremenko veruje da će bespilotne letelice zaživeti prvo u urbanim sredinama gde će mala vozila prevoziti mali broj ljudi. Iz inženjerske perspektive, mnogo je lakše autonomno leteti nego voziti, tako da se očekuje da će ovakav vid transporta biti realizovan za manje od 10 godina.

Modularne avionske kabineAirbus već uveliko testira koncept modularne kabine, što će omogućiti da putnički avioni budu skrojeni prema specifičnim zahtevima.

"Zamislite da letite u Vegas. U avionu bi mogao da bude Casino modul. Ili npr. modul za spavanje. Platite dodatnih 50 dolara i možete na miru da spavate u zvučno izolovanom prostoru sat vremena.", rekao je Eremenko i dodao da se na projektu radi već godinu dana.

Bonus videoTagovi

airbus vahana, leteći automobili, autonomni automobil