Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Auto kao terorističko oružje

Datum: 24.03.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 121

Ocenite članak

 

Juče je svet obišla vest kako je u Londonu neimenovani napadač ubio tri osobe pre nego što ga je usmrtila policija. Napadač je u pohod krenuo automobilom kojim je uleteo među pešake na Westminster mostu, a potom je kod zgrade Parlamenta nožem ubo policajca.

Teroristički napad u Londonu izveden automobilom
Teroristički napad u Londonu izveden automobilom


Primetno je da se sve više napada izvršava pomoću vozila i zastarelih tipova oružja. Podsetimo se sličnih incidenata u prethodnih nekoliko meseci:

  • U Belgiji je juče takođe pokušan sličan napad koji je policija na vreme sprečila.
  • U decembru je napadač Anis Amri u Berlinu uleteo kamionom na božićni vašar i usmrtio 12 osoba.
  • U novembru je izbeglica iz Somalije Abdul Razak Ali Artan uleteo kolima u kampus Univerziteta u Ohaju i povredio 11 osoba, a potom je napad nastavio nožem.
  • I na kraju, ne možemo da zaboravimo incident koji se prošlog leta desio u Nici kada je na proslavu dana pada Bastilje Tunižanin Mohamed Lahouaiej-Bouhlel uleteo sa kamionom i ubio 84 osobe.


U septembru 2014. godine je portparol Islamske države Abu Muhammad Al Adnani pozvao na napade na Zapad. On je u tom govoru savetovao korišćenje svakog mogućeg oružja kojim mogu da se ubiju neprijatelji Islama i Islamske države.

- Ako ne možete da nađete bombu ili metak, razbijte mu glavu kamenom ili ga zakoljite nožem ili ga pregazite automobilom ili ga bacite sa visine ili ga zadavite ili ga otrujte. Ako ne možete da to učinite, spalite mu kuću, auto, radnju. Ili mu uništite zasade. Ako ne možete da učinite ni to, onda mu pljunite u lice - rekao je on.

Teroristi koriste tehnološki jednostavna oružja, kao što su noževi, mačete i sekire, koje lakše mogu da nabave i sakriju nego što je slučaj sa bombama i vatrenim oružjem. Ukoliko se u napadu koriste automobili i kamioni, moguće je izazvati veliki broj žrtava.

Ovakve napade uglavnom čine usamljeni pojedinci koji podržavaju terorističke organizacije i u takvim situacijama je teško odbraniti se u velikim gradovima gde se ljudi često i slobodno okupljaju na mestima koja su npr. turističke atrakcije. Zapadne zemlje ne mogu da sve pešačke zone pretvore u ograđene delove sa barijerama koje bi sprečile automobile i kamione da ulete unutra.

Službe bezbednosti mogu da pokušaju da predvide ko bi mogao da se odluči na teroristički napad, a polazna tačka su pojedinci inspirisani Islamskom državom i koji su prošli proces radikalizacije. Američki FBI tvrdi da se ovakvi napadi usamljenih pojedinaca mogu sprečiti stupanjem u kontakt sa prijateljima i porodicom radikalizovanih osoba.
Tagovi

automobil kao oružje, kamioni, teroristički napad