Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kada je BROJ SEDIŠTA u automobilu VELIKI PROBLEM?

Datum: 22.05.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 1750

Ocenite članak

 

U petak smo objavili članak o tome da je primenom novih pravilnih stvoren veliki problem vlasnicima manjih vozila, kupea i kabrioleta, pre svega uvezenih iz inostranstva, zato što se podatak o broju sedišta u saobraćajnoj dozvoli ne podudara sa stvarnim brojem sedišta koji automobil ima.

VW Caravelle - Ako imate kombi sa razdvojenim sedištima za vozača i suvozača a u saobraćajnoj dozvoli podatak o 9 sedišta, onda imate i veliki problem.
VW Caravelle - Ako imate kombi sa razdvojenim sedištima za vozača i suvozača a u saobraćajnoj dozvoli podatak o 9 sedišta, onda imate i veliki problem.


Ukoliko je vaše vozilo na spisku Agencije za bezbednost saobraćaja i ukoliko se slažu podaci u saobraćajnoj dozvoli, tehnički pregled i produženje registracije možete obaviti bez problema.

Ne propustite5 ili 4 sedišta?

Vozila koja su registrovana za prevoz 5 putnika, a imaju po homologaciji 4 sedišta, moraće da plate taksu, promene saobraćajnu dozvolu i time usklade tehničke karakteristike. Samo ugradnjom petog pojasa neće rešiti problem jer fabričke karakteristike su drugačije za vozila predviđena za četiri a ne pet putnika, od nosivosti, snage i gabarita.

Ko je sve u problemu?

  • Vlasnici putničkih vozila, vidi spisak dole.
  • Vlasnici karavana, koji fabrički imaju ugrađen treći red sa dva dodatna sedišta, ukupno sedam, ali su kod nas registrovani za samo pet osoba.
  • Vlasnici manjih kombi vozila, kao što su Volkswagen Transporter, Ford Transit, Opel Vivaro i sl. Ovakva kombi vozila u fabričkoj konfiguraciji mogu imati od 5 do 9 sedišta.


Trošak za vozače

Trošak da se greška ispravi iznosi po vozilu oko 100 evra što će vozače u Srbiji koštati desetak miliona evra.

Kazna za prevoz više lica

  • 3 kaznena poena i 6.000 do 20.000 dinara, ako nije izazvana nezgoda
  • 4 kaznena poena i 10.000 do 40.000 dinara, ili zatvor 40 dana ako je izazvana nesreća


Problem je nastao prilikom kupovine polovnih vozila iz inostranstva, čija dokumentacija ne odgovara stvarnoj situaciji. Putnik više (a samim tim i prekomerna opterećenost) može ozbiljno da ugrozi bezbednost takvog automobila u saobraćaju a samim tim i drugih učesnika.

Problem imaju i vlasnici takozvanih minivenova, modela koji su pravljeni s dva sedišta i tovarnim prostorom pozadi, a onda su ih vlasnici dodavanjem zadnje klupe pretvarali u auto za pet putnika, a u saobraćajnoj dozvoli piše da je predviđeno za dve osobe... Ako policija zaustavi takav auto s tri ili više putnika, eto kazne i isključenja iz saobraćaja.

Šta je uzrok ovakvog stanja?Uzrok ovakvog stanja su aljkavost, javašluk pa čak i zla namera.

Šta kaže Zorana Mihajlović

Dnevni list Politika je danas objavio da je ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović reagovala na ovaj novi vozački namet, smatrajući da vozači ne mogu da budu krivi za novonastalu situaciju, pa shodno tome ne moraju ni da plate.

Šta kaže MUP?

Krajem prošle godine, Uprava saobraćajne policije MUP-a Srbije je poslala dopis tehničkim pregledima. U tom dopisu se nalazi spisak modela automobila za koje se mora primenjivati to pravilo. Ukoliko u saobraćajnoj dozvoli stoji podatak za 5 putnika, a proizvođač je model predvideo i pravio za četiri putnika, po tom tumačenju mora da se izmeni stavka u saobraćajnoj dozvoli i da se od sada to pravilo poštuje. Nažalost, MUP nije ažurirao bazu podataka tako ba se ne zna broj pogrešno registrovanih vozila. Pretpostavlja se da od dva miliona putničkih vozila u Srbiji uredne podatke nema desetak odsto.

Šta kaže Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije

MUP i Agencija za bezbednost saobraćaja Srbije tvrde da rade samo po zakonu, da su nemoćni, i da ne mogu tek tako da isprave nastalu situaciju.

Izvori:

Tagovi

broj sedišta u automobilu, registracija vozila, tehnički pregled, pojas u autu, saobraćajna dozvola