Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Da, u Severnoj Koreji prave automobile

Datum: 02.11.2015 • Pošalji komentar • Pogledano: 91

Ocenite članak

Trenutna ocena: 5.00

Nemci imaju Volkswagen, Amerikanci imaju Ford, Japanci Tojotu, a Severna Koreja ima Pyeonghwa Motors formiran 1999 godine.

1


Kompanija proizvodi jako mali broj vozila u svojoj fabrici u lučkom gradu Nampo. Jedini diler se nalazi u glavnom gradu Pjongjangu i tu posetioci mogu da razgledaju ponuđene modele, odu na probnu vožnju pa čak i da kupe rezervne delove.

2


Reklamne brošure navode tehničke podatke poput potrošnje goriva i maksimalne brzine za modele poput “Kuku” i "Zemlja Koreja".

3


Ipak, i pored zanimljivih imena, snaga motora u svim modelima je oko 80 ili nešto manje konja. Ipak, sve što nedostaje motoru nadoknađuje se impresivnim stajlingom, tako da sva vozila izgledaju kao klonovi Folksvagena ili Kije.

4


Zvanične cene su od 10 do 30 hiljada američkih dolara. Vozila se po svoj prilici uvoze u kit varijanti i onda samo sklapaju, verovatno po sistemu kako je nekada Zastava izvozila 128-icu u Egipat.

5


Godišnja proizvodnja je nepoznata, a Amerikanci, koje inače sve živo interesuje u vezi Severne Koreje, procenjuju da se brojke kreću oko 1,500 vozila godišnje.

6


Kvalitet vozila ne možemo da komentarišemo, ali kvalitet flajera možemo. Odgovorno tvrdimo da ne znaju da koriste PhotoShop.

7


U Severnoj Koreji su najbrojniji uvozni modeli, dok Pyeonghwa čine značajnu manjinu. Ipak, mala je verovatnoća da obični građani ove države mogu sebi da priušte bilo kakav automobil.

8

Tagovi

pyeonghwa motors, severna koreja