Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Elon Musk preuzeo pa slupao McLaren F1 HyperCar

Datum: 09.06.2015 • Pošalji komentar • Pogledano: 79

Ocenite članak

 

Elon Musk je nepoznato ime na ovim prostorima. Međutim, svakodnevno u štampi čitamo o kompanijama SpaceX i Tesla Motors. A on je njihov direktor. Sada znamo ko je Elon Musk.

Daleke 1999. godine dok smo mi uživo pratili NATO bombardovanje Beograda, mlađani Musk je odlučio da se počasti pošto je upravo prodao svoj startup Zip2 za više od 300 miliona dolara. A kupio je, ni manje ni više, nego jedan od najboljih i verovatno najskupljih automobila svih vremena - McLaren F1.

Nedavno su se dva takva automobila pojavila na tržištu. Vlasnik jednog od njih je nama dobro poznati Mister Bin, odnosno engleski glumac Rowan Atkinson. On je svoj primerak prodao za 12.3 miliona dolara. Drugi primerak je prodat preko aukcijske kuće, cena nije objavljena ali je procenjena na 12-15 miliona dolara. To su impresivne cifre za auto koji je kao nov koštao $800.000 dolara.

elon musk mclaren f1


Gotovo je sa uvodom. Sada pogledajte video CNN-a iz 1999. godine, gde mlađani Musk, tada 28-godišnjak sa svojom verenicom (sada već bivšom ženom) preuzima svoj novi egzotični auto.

A šta se potom desilo sa autom? Prema intervjuu iz 2012. godine, Musk je auto koristio u svakodnevnoj vožnji nekoliko godina i prešao 18.000 kilometara. U istom intervjuu je ispričao kako je slupao svoj voljeni McLaren prilikom. Naime, pokušao je da impresionira kolegu Petera Thiela (koosnivač PayPal-a). Auto je proklizao, udario o ogradu i poleteo metar iznad zemlje poput diska.

U međuvremenu je prošlo puno godina, Musk odavno vozi samo Tesla automobile, ali mu je McLaren F1 izgleda ostao fetiš. Tako je prošle godine ponosno objavio da novi Tesla Model S može sa svojim performansama da parira McLarenovom čuvenom ubrzanju od 0 do 100 km/č za samo 3.2 sekunde.

Pogledajte odlomak iz CNN-ovog dokumentarnog filma.

Tagovi

mclaren f1, elon musk, saobraćajna nezgoda, tesla s p85d, cnn