Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

GM: Ogromna šteta i otkazi zbog brave od 50 centi

Datum: 06.06.2014 • Pošalji komentar • Pogledano: 36

Ocenite članak

 

Američki proizvođač automobila General Motors (GM) saopštio je u četvrtak da je 15 ljudi otpušteno zbog njihove uloge u skandalu sa višegodišnjom ugradnjom loših kontakt-brava u automobile koje su povezane sa više smrtnih slučajeva. Unutrašnja istraga je skandal objasnila neznanjem inženjera i birokratijom, i konstatovala da nije bilo zataškavanja.

Zbog vibracija u vožnji, ili usled težine priveska za ključeve, moguće je da takve kontakt-brave preskoče u položaj "isključeno" čime se gasi motor, a onesposobljavaju vazdušni jastuci, kao i servo uređaji upravljača i kočnica. Više od decenije bilo je potrebno da GM povuče 2.6 miliona automobila sa lošim kontakt-bravama koje su, po evidenciji te firme, povezane sa 13 pogibija.

gm ignition switch recalls


Nova generalna direktorka GM Marry Barra rekla je da su među otpuštenima viši rukovodioci pravne službe i inženjeri koji nisu prijavili defekt. Protiv još pet zaposlenih su preduzete disciplinske mere, rekla je ona.

GM je objavio da će uspostaviti program za naknadu rođacima poginulih ili teško povređenima u više od 50 nesreća koje su izazvale loše kontakt-brave. Izveštaj obelodanjuje da GM funkcioniše u "zatvorenim blokovima", te zaposleni međusobno ne dele informacije i ne preuzimaju odgovornost za "tuđe" probleme, niti ih tretiraju kao hitne.

Od februara, GM je pozvao na hitnu zamenu kontakt-brava vlasnike starijih modela "Chevrolet Cobalt", "Saturn Ion" i drugih malih modela automobila. Advokati oštećenih koji su tužili GM, navode da je broj poginulih od tog defekta blizu 60, što je više nego što GM priznaje.
Tagovi

gm, dženeral motors, kontakt brava, šteta, sad