Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Imperija uzvraća udarac

Datum: 28.09.2015 • Pošalji komentar • Pogledano: 76

Ocenite članak

 

Glavna vest prošle nedelje je bila da su Amerikanci otkrili da Nemci prave automobile koji "foliraju" na testovima emisije štetnih gasova. Cela priča je prerasla u TV rijaliti sa istraživanjima, pretnjama i izbacivanjima (otkazima), a postoji verovatnoća da će se "otkriti" da isto to rade i druge automobilske kompanije. U čemu je štos?

Došlo je vreme za smenu tehnologija, ili drugačije rečeno, izgleda da su se Amerikanci sračunali da može više da se zaradi na električnim automobilima nego na nafti.

Tesla model X elektricni SUV

Tesla Model X - električni SUV koji treba na tržištu da pobedi Range Rover i Porsche Cayenne[/img]

Budimo realni. Današnji automobili, koliko god da mislimo da su moderni i napredni, u osnovi predstavljaju tehnologiju staru više od 100 godina. Motori sa unutrašnjim sagorevanjem, pogon na zadnjim točkovima, pogon na prednjim točkovima, kočnice, sistemi ubrizgavanja goriva, sistemi oslanjanja, sve je to odavno izmišljeno.

Sjedinjene države su više od 100 godina prodavale ovakve automobile i na tome lepo zarađivale. U međuvremenu, ostatak sveta je naučio da pravi iste takve automobile, ali po nižoj ceni. Došlo je vreme da se krene dalje.

Električni automobili takođe nisu novost, pravili su ih krajem XIX veka. Ono što jeste novost, to su moderna tehnologija baterija i elektronskih sistema za njihovu kontrolu.

Američka kompanija "Tesla Motors" je pronašla način kako da električni automobili postanu brzi, atraktivni i po svemu konkurentni automobilima sa SUS motorima. Autonomija kretanja im je povećana na 700km bez punjenja. Elon Musk, vlasnik Tesla Motorsa, ovih dana je objavio planove da će autonomija njihovih automobila do 2020. godine biti povećana na preko 1000 kilometara, uz intenzivnu izgradnju mreže stanica za brzo punjenje baterija. Celu priču prati izuzetno agresivan marketing.

Da zaključimo. Ameri su provalili kako da prave kul električne automobile za široke narodne mase, koji mogu da pariraju bilo kom Nemačkom automobilu sa SUS motorom. Sve je spremno za masovnu proizvodnju, još samo da se raščisti tržište. Taj deo posla će mediji da odrade.
Tagovi

električni automobili, tesla motors