Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kako da ne prekoračim brzinu na autoputu?

Datum: 01.08.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 1036

Ocenite članak

 

Ovih dana se mnogo priča o tome kako MUP počinje da primenjuje naučne metode u lovu na neodgovorne građane koji vole da stisnu gas na autoputu, ili da budemo precizniji, o srednjoj brzini koja je ostvarena na deonici između dve naplatne rampe.Pažljivo vozite i neće biti problema sa policijom. Foto: ilustracija
Pažljivo vozite i neće biti problema sa policijom. Foto: ilustracija


Jedan veliki portal je brzopleto objavio informaciju o vremenu koje ne smete da prekoračite na najvažnijim putnim pravcima u Srbiji kako vas novi sistem ne bi registrovao, vidi tabelu 1. Drugi portali su istu informaciju još brže preneli, međutim, novinar (ili novinarka) koji je pravio tabelu, verovatno u žurbi, nije uzeo u obzir sve faktore tako da ni objevljena vremena nisu dobro izračunata, te vas mogu dovesti u zabludu.

Horgoš-Preševo513km4 sata 16 minuta
Beograd-Niš239km2 sata
Batrovci-Beograd96km48 minuta
Ljig-Preljina40km20 minuta

Tabela 1. PAŽNJA: Ovi podaci nisu u potpunosti ispravni. Tačni podaci su prikazani dole u tabeli 2.


Kako da prosečna brzina na autoputu bude manja od dozvoljene brzine?Volite da pritisnete gas na autoputu, zar ne? Ne brinite, niste jedini. Zabavno je, a i skraćujete vreme vožnje kroz monotonu ravnicu. Međutim, na naplatnim rampama prilikom plaćanja putarine kompjuter je počeo da izbacuje i vašu prosečnu brzinu vožnje na toj deonici. Problem je što tu informaciju odmah dobijaju i pripadnici MUP-a, tako da ukoliko vam je izračunata prosečna brzina vožnje veća od maksimalno dozvoljene brzine, a na domaćim auto putevima to je 120km/čas za putničke automobile, velika je verovatnoća da ćete nakon plaćene putarine platiti i kaznu za prekoračenje brzine, na licu mesta ili kasnije po prispeću "čestitke" na kućnu adresu.

Brzo vreme prolaska između dve naplatne rampe možete "ispeglati" kraćom pauzom na benzinskoj pumpi ili odmorištu. Pauzu možete iskoristiti

  • da se odmorite, čime se povećava bezbednost učesnika u saobraćaju
  • da kupite gorivo, hranu ili druge sitnice, čime se povećava republički Dži-Di-Pi
  • da odete u WC, ili
  • da decu "bacite" na par minuta u igraonicu (većina pumpi ih ima) da utroše nešto energije, biće mirnija u nastavku vožnje. Zarad socijalnog mira u kolima, kupite im i po sladoledić, čime ćete dodatno uvećati republički Dži-Di-Pi, vidi stavku 2.


Koliko treba da traje pauzaGoruće pitanje u Srbiji ovih dana je koliko treba da traje pauza na autoputu kako kompjuter ne bi očitao prekoračenje brzine. U sledećoj tabeli dajemo kratak pregled za putnička vozila u letnjoj sezoni na najvažnijim deonicama autoputa u Srbiji. Na deonici autoputa Ljig-Preljina (Koridor 11), postoji samo naplatna rampa Preljina, tako da ovde trenutno nema tehničkih mogućnosti da se meri prosečna brzina na celoj deonici. Ukoliko idete samo od Preljine do Takova, onda obratite pažnju šta radite i koliko brzo vozite.

Tabela 2. Kolika pauza u vožnji treba da bude da bi prosečna brzina bila ispod dozvoljene
Tabela 2. Kolika pauza u vožnji treba da bude da bi prosečna brzina bila ispod dozvoljene


Kalkulator pauze na autoputuI za kraj, pripremili smo za vas jednu poslasticu - kalkulator koji će vam tačno izračunati koliku pauzu treba da napravite na benzinskoj pumpi ili odmorištu da vam kompjuter na naplatnoj rampi ne bi registrovao prekoračenje brzine. Kalkulator možete pronaći ovde.
Tagovi

prekoračenje brzine, auto put, naplatne rampe