Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kako izgleda PROSEČNI AUTO u RS?

Datum: 10.04.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 135

Ocenite članak

 

Volkswagen dizel star 17 godina, kupljen na kredit i pregledan jedanput godišnje, pred registraciju. Tako izgleda "foto robot" prosečnog automobila u Republici Srpskoj. Osim ovog VW "stereotipa", trgovci automobilima ukazuju na promenu svesti građana RS po pitanju šta je to pouzdan i poželjan automobili. Tako je sve primetniji prodor na ovo tržište francuskih marki (Pežo, Sitroen i Reno), čiji su automobili u istoj klasi osetno jeftiniji od neprikosnovenog folksvagena. Ipak, od skoro 385.000 registrovanih vozila u Republici Srpskoj, oko 123.000 ili skoro 40% su neki od VW modela.

Golf dvojka, nekadašnji san...
Golf dvojka, nekadašnji san...


Prosečna starost motornih vozila u RS je sledeća:

  • Automobili - 17 godina
  • Autobusi - 15 godina
  • Kamioni - 20 godina


Iako je uvoz novih automobila, pa među njima i limuzina Mercedes u porastu, većina stanovnika Srpske o takvom luksuzu može samo da sanja. Dok običan svet vozi uglavnom punoletne automobile, oni iz više srednje klase opredeljuju se za vozila niže srednje klase - automobile stare do pet godina, za koje su dileri spremni da ponude i garanciju.

Pežo 308, jedan od trenutno najtraženijih modela u Republici Srpskoj
Pežo 308, jedan od trenutno najtraženijih modela u Republici Srpskoj


Kao što je nekada san ljudi na ovim prostorima bio crveni golf dvojka, danas sanjaju metalik sivi Pežo 308 ili Sitroen 4, kupljen naravno od prvog vlasnika.

Ne propustiteKupci se najčešće opredeljuju za dizel automobile, zapremine motora od 1.6 do 2.0, za koje su spremni da plate od 15 do 17 hiljada KM. Oko 60% ovakvih vozila se proda za gotovinu, dok preostalih 40% ode na kredit ili lizing.

U prošloj godini je porastao uvoz novih automobila, dok je uvoz polovnjaka donekle smanjen
U prošloj godini je porastao uvoz novih automobila, dok je uvoz polovnjaka donekle smanjen


Uvoz automobilaKako smo nedavno pisali, broj uvezenih automobila u Republici Srpskoj u prošloj godini je znatno porastao, ali samo kad su u pitanju nova vozila. U 2016. u RS je uvezeno skoro duplo više nego godinu ranije, a kada su u pitanju polovnjaci, njih je uvezeno 300 manje nego 2015. godine.
Tagovi

uvoz automobila, republika srpska, peugeot 308, citroen c4, golf dvojka