Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kako smanjiti potrošnju goriva?

Datum: 18.08.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 727

Ocenite članak

 

Iako dži di pi u Srbiji munjevito raste iz godine u godinu, još uvek moramo dobro da pazimo na svaki dinar u porodičnom budžetu. Lavovski deo tog novca svakog meseca odlazi na kupovinu goriva, čije su cene među najvišim u Evropi. Jedan od načina kako sebi možemo da pomognemo da preguramo mesec jeste da probamo da smanjimo potrošnju goriva.

Kako smanjiti potrošnju goriva?
Kako smanjiti potrošnju goriva?


Kalkulatori potrošnje goriva

Postoji mnogo stvari koje možete uraditi kako bi smanjili potrošnju goriva, primenom novih tehnologija ili jednostavnom promenom svojih vozačkih navika. Osnovni preduslov je da imate ispravan automobil i ispravan motor.

Olakšajte automobilPrtljažnik automobila, kada ne putujemo, uglavnom služi kao ostava za (nepotrebne) stvari među kojima ima i teških predmeta. Svaki dodatni teret stvara više otpora, motor jače radi i troši se više goriva. Zato izbacite iz auta sve što vam ne treba.Za one koji prilikom kupovine goriva pune rezervoar do vrha, važna napomena - to gorivo takođe predstavlja teret. U savremenim automobilima zapremina rezervoara je od 50 do 80 litara, što je prevedeno u kilograme - isto kao da vozite u kolima još jednu odraslu osobu.

Auto gumePritisak u gumama je takođe važan faktor za optimalnu potrošnju goriva. Ukoliko su auto gume pod manjim pritiskom od preporučenog, otpor kotrljanja točkova se povećava, a time i potrošnja goriva. Naduvajte gume na optimalan pritisak, preporučen od strane proizvođača i proveravajte ga redovno.Režim vožnjePriznajemo, jeste zabavno stisnuti pedalu gasa na semaforu. Međutim, svaki put kada odete u više obrtaje, troši se više goriva. Kada ste u gradu, posmatrajte saobraćaj ispred sebe i prilagodite svoj način vožnje. Nema potrebe da stiskate gas do daske ukoliko je na 50 metara od vas zastoj. Umerenim ubrzavanjem i kočenjem ćete potrošiti manje goriva, ali ćete takođe prištedeti kvačilo i kočnice. Pročitajte odeljak o upotrebi inercije prilikom vožnje.Vožnja na putuKada ste na otvorenom putu, što brže idete otpor vazduha je sve veći i traži više snage za održavanje brzine. E sad, jeste dosadno pridržavati se svih pravila pa i ograničenja brzine, ali ako želite da uštedite, to možda i nije loša ideja.

Planirajte unapredOvo je lakše reći nego uraditi, ali u svakom slučaju vredi pokušati. Pokušajte da unapred isplanirate rutu kojom ćete voziti i tako izbegnete saobraćajnu gužvu. Vožnja konstantnom brzinom zahteva mnogo manje goriva od kreni-stani režima vožnje.

Ako idete autom na posao, pomerite vreme polaska 30 do 45 minuta ranije ili kasnije zavisno od procene, verovatno ćete uspeti da izbegnete saobraćajni špic.

Koristite inercijuOvo nije za svakoga, zato što zahteva potpuno ispravan auto, iskustvo i dobru procenu. Svaki put kada ste na nizbrdici, sila gravitacije će se pobrinuti za vaše dalje kretanje. Menjač prebacite u viši stepen prenosa ili u ler (PAZI - OPASNO zato što se gubi efekat kočenja motorom) i naravno pazite da brzina kretanja ostane u razumnom opsegu (ni previše sporo, ni previše brzo).

Neki ljudi na nizbrdici čak isključe motor, ali to NEMOJTE RADITI. Ako je motor isključen, gubi se vakuum koji aktivira servo na kočnicama, a posledica su kočnice koje slabo rade ili blokiraju.

Ako pak na otvorenom putu nailazite na deonicu sa dugačkom uzbrdicom, probajte da uhvatite zalet i nastavite u overdrajv-u. Dobar deo ćete preći na malom gasu sa relativno niskom broju obrtaja. Naravno, slušajte šta vam motor govori i pravovremeno menjajte u niže stepene prenosa. Ova tehnika mnogo zavisi od kubikaže i snage motora, zato pazite šta radite.

U gradskom saobraćaju, izbegavajte nagla ubrzanja ukoliko je ispred vas gužva. Uvek gledajte vozilo ispred sebe, i ukoliko je moguće, kakva je situacije ispred tog vozila, i prema tome prilagodite svoj stil vožnje. U ulicama sa gustim saobraćajem, često je dovoljno doći do brzine od 50 kilometara na čas i dalje nastaviti bez gasa ili u leru.

Zatvorite prozoreOtvoreni prozori ili šiber prilikom vožnje povećavaju otpor vazduha pri brzinama većim od 60km/h. Veći otpor vazduha = veća potrošnja goriva.

Klima uređajUpotreba klima uređaja može da poveća potrošnju goriva do 25%. Što je motor manji i što je auto stariji, ovaj efekat će biti primetniji.

Skinite nosače sa krovaKrovni nosač je lako montirati, retko treba više od desetak minuta za montažu ili demontažu. Krovni nosač je dodatni teret koji povećava i otpor vazduha. Skinite ga.
Tagovi

potrošnja goriva, ušteda goriva