Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kazna za roditelje ako dete PADNE SA BICIKLA

Deluje neverovatno, ali se ipak može dogoditi

Datum: 31.03.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 485

Ocenite članak

 

Informacija da su jednoj majci u bolnici najavili da će zbog povrede koju je zaradio njen sin vozeći bicikl morati da plati kaznu od 50.000 dinara, proširila se društvenim mrežama neviđenom brzinom.

Ukoliko vam dete padne sa bicikla, po ZOBS-u ipak možete da budete kažnjeni
Ukoliko vam dete padne sa bicikla, po ZOBS-u ipak možete da budete kažnjeni


- Upravo idem iz dečije bolnice, sin mi je pao sa bicikla dok sam bila na poslu i povredio ruku, ima veliki otok, ne može da je pokrene... Otišli smo na snimanje. Sestra me pita kad, gde i kako se povredio, gde smo mi roditelji bili u tom trenutku, i tako dalje... Ja detaljno pričam o svemu što je dete meni reklo, bila sam na poslu, a ne sa njim... Saznajem da ako bi do pada došlo na nekom drugom mestu, roditelji su odgovorni, da bi morali platiti kaznu... Ja u šoku, mislim u sebi, ne razumem šta moram platiti, kažem da imamo zdravstveno osiguranje itd... Oni mi govore kako se pad sa bicikla, rolera, trotineta tretira kao saobraćajna nesreća i roditelji su lično odgovorni jer su detetu omogućili vožnju i da zbog toga moraju odgovarati, što je propisano novim Zakonom o saobraćaju koji ja ne poznajem - napisala je zabrinuta mama iz Kuršumlije.

- Medicinska sestra zapalila društvene mreže. Kaže za pad deteta sa trotineta kazna 50.000 za roditelje. Nov EU zakon o saobraćaju. Duhovito. - objavio je na Twiter-u Damir Okanović iz Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja povodom ovog događaja.

Zakon: Dete ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima

Član 88 Zakona o saobraćaju - dete mlađe od 12 godina ne sme da upravlja biciklom na javnim putevima, a deca stara devet i više godina smeju da voze bicikl u pešačkoj zoni, zoni usporenog saobraćaja, zoni "30", zoni škole i nekategorisanom putu. Mlađi od devet godina mogu ako su pod nadzorom lica starijeg od 16 godina.

Nepoštovanje ove odredbe se kažnjava novčanom kaznom od 6.000 do 20.000 dinara.


Okanović je potom pojasnio kako su roleri, trotineti i slično dečije igračke, a ne vozila. Po definiciji, da bi se nezgoda klasifikovala kao saobraćajna nesreća, mora da bude uključeno barem jedno vozilo, a trotinet to svakako nije.

- Šokiran sam što je toliko ljudi podelilo vest o ovom događaju, a da nisu čak ni proverili informacije. Zna se da je zdravstvena zaštita besplatna za svako dete, i troškovi lečenja se pokrivaju nevezano za to da li se dete povredi na javnoj površini ili privatnom posedu - dodao je Okanović.
Tagovi

saobraćajna nesreća, damir okanović, zakon o bezbednosti saobraćaja