Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kenigseg: Evo zašto ne jure rekord u brzini

Datum: 07.08.2015 • Pošalji komentar • Pogledano: 69

Ocenite članak

 

Kristijan Fon Kenigseg je siguran da će model Kenigseg One:1 juriti 437 km/č i biti brži od Bugati Vejrona. Međutim, vlasnika ove egzotične marke automobila uopšte ne interesuje da li će time oboriti svetski rekord niti da li će njihov model biti proglašeni najbržim automobilom na svetu. A evo i zašto.

koenigsegg one 1


Kenigseg kaže da je to zapravo stvar želje i postavljenih prioriteta. Oni stvaraju automobile koji treba da budu fantastični u vožnji. Maksimalna brzina ne znači i veću prosečnu brzinu, niti brže vreme po krugu na trkačkoj stazi. A to je zapravo ono što njihovi kupci žele. Potom je i sam Kristijan postavio pitanje: "Šta je po vama važnije? Maksimalna brzina, koju običan vozač nikada neće postići, ili sposobnost ubrzavanja koju svaki vozač oseti čim dodirne pedalu gasa?".

koenigsegg one 1 pozadi


Naravno, Kenigseg nije propustio priliku da pomene neverovatne performanse modela One:1 postignute na testu ubrzanja i kočenja - od 0 do 300kmč i opet do 0 za samo 17.95 seconds, što je ubedljivo brže od konkurencije. Sa druge strane, za pokušaj obaranja svetskog rekorda u brzini, potrebno je naći pravu stazu dugačku 10 kilometara što uopšte nije lak zadatak - najduža pista koju su do sada uspeli da pronađu ima "samo" 5 kilometara. A male su šanse da će im Volkswagen, vlasnik Bugatija, izaći u susret i ustupiti svoju "Ehra-Lessien" test stazu koju mnogi smatraju idealnom.

koenigsegg one 1 kokpit


Ako zanemarimo ovu priču oko pronalaska odgovarajuće staze kao markentišku vežbu, ljude iz Kenigseg-a ništa ne sprečava da prebace svoj automobil na Bonneville Salt Flats u Sjedinjenim državama ili Verneuk Pan u Južnoj Africi. Obe staze ispunjavaju sve uslove za postizanje brzina preko 480 km/č. Naravno, čim to urade, obavestićemo vas.
Tagovi

kenigseg, super automobili