Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Ko plaća štetu ukoliko vozilo nema zimske gume?

Datum: 07.11.2016 • Pošalji komentar • Pogledano: 86

Ocenite članak

 

Kako smo već pisali, od 1. novembra su na svim putevima u Srbiji obavezne zimske gume. Međutim, ima mnogo nedoumica u vezi toga ko će platiti štetu nastalu u udesu ukoliko vozilo nema zimske gume? Vozilo bez zimskih guma se tretira kao tehnički nesipravno, kažu u MUP-u. Po toj logici možete biti okrivljeni i ako niste krivi.

zimske gume udes


Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, kaže da je moguće da u slučaju udesa koji niste izazvali platite kaznu jer niste imali zimske gume. To će se desiti pod sledećim okolnostima:

Desio se sudar, niste krivi i imate letnje gumeUdarilo vas je drugo vozilo i utvrđeno je da je taj vozač kriv. Ukoliko je u tom trenutku na kolovozu bilo snega ili leda, i još neko zapazi da ste imali letnje gume, dobićete kaznu za neposedovanje zimske opreme. Ako pak nije bilo snega ili leda, prema pravilniku niste obavezni da imate zimske gume, tako da ne možete ni da dobijete kaznu za zimske gume.

Pročitajte još
Zašto zimske gumeJesen i zima su nepredvidiva godišnja doba. Čak i da ste krenuli na put po sunčanom vremenu i sa temperaturom u plusu, velika je verovatnoća da na nekoj deonici ipak ima snega i leda. Prelomna tačka je temperatura od 7°C kada letnje gume počinju bitno drugačije da se ponašaju. Gube svoja svojstva, postaju plastične, a zaustavni put prilikom kočenja se bitno produžava, dodaje Milinković.

Krivi ste samo ako je nezgoda izazvana nedostatkom zimskih gumaDamir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da propisi predviđaju da su zimski pneumatici obavezni kada su na kolovozu poledica, sneg i led. Vozač i vlasnik vozila će biti krivi ukoliko je do nezgode došlo samo zbog toga što vozilo nije imalo zimske gume.

Recimo da je na snegu došlo do proklizavanja vozila koje nema zimske pneumatike - vozač i vlasnik vozila su krivi. Međutim, ako se dogodi udes čiji je uzrok ponašanje drugog vozača ili učesnika u saobraćaju, krivica neće biti na onome ko nema zimske gume.
Tagovi

zimske gume, saobraćajna nezgoda, saobraćajni prekršaj, udes