Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Da li će biti KOLAPS NA GRANIČNIM PRELAZIMA za Uskrs?

Datum: 11.04.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 459

Ocenite članak

 

Dolaze nam Uskršnji praznici, a pravoslavni i katolički Uskrs se ove godine praznuju istog dana. Domaće stanovništvo se sprema da negde otputuje, dok će gastarbajteri u velikom broju doputovati u Srbiju.

granicni prelaz sremska raca
Granični prelaz Sremska rača


Dobra vest je da su pojačane kontrole na granicama Šengena tokom vikenda suspendovane, ali pojačan saobraćaj i gužve na putevima su gotovo sigurni. Savetujemo da pre putovanja proverite aktuelne informacije kako biste izbegli gužvu i odabrali alternativne, manje opterećene puteve i granične prelaze.Na granici sa Mađarskom, umesto graničnog prelaza Horgoš, tokom najvećih gužvi bolje će biti da koristite granične prelaze Đala, Bački Vinogradi, Bajmok ili Kelebija. Na granici sa Hrvatskom, alternativa uvek opterećenim Batrovcima je Šid. Ka Makedoniji, alternativa graničnom prelazu Preševo je granični prelaz Prohor Pčinjski.

Vrednost robe koja ne podleze cariniKako naši građani koji žive i rade u inostranstvu za praznike sa sobom donose poklone, podsećamo da državljani Srbije mogu da unesu robe u vrednosti do 100 evra u dinarskoj protivrednosti, saopštili su danas iz Uprave carina.

Skraćeni carinski postupakSa sobom možete nositi i robu vredniju od navedenog limita, ali onda ta roba podleže naplati dažbina. Ukoliko sa sobom nosite robu do ukupne vrednosti od 3.000 evra u dinarskoj protivrednosti, za koju je jasno da je namenjena za lične potrebe a ne za dalju preprodaju, na granici će biti primenjen tzv. ''skraćeni carinski postupak'' koji se sprovodi uz jedinstvenu stopu carine od 10 odsto i stopu PDV-a koja je u najvećem broju slučajeva iznosi 20 odsto.

Obratite pažnju da je oslobođenje od plaćanja carine na osnovu primene Sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU, prema kome se na robu koja je proizvedena u EU ne naplaćuje carina, moguće ostvariti samo u redovnom carinskom postupku, ali ne i u skraćenom koji se završava na graničnom prelazu.

Unos novca u SrbijuUnos novca se mora prijaviti na prelazu ukoliko je reč o sumi većoj od 10.000 evra u bilo kojoj valuti. Ukoliko sa sobom nosite veću sumu novca od navedene, treba da popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku (kako na ulasku, tako i na izlasku iz zemlje). Važno je da to uradite, jer ukoliko prilikom povratka budete imali kod sebe preko 10.000 evra a nemate potvrdu da ste ga prethodno uneli u Srbiju, rizikujete da vam on bude privremeno oduzet, a protiv vas pokrenut prekršajni postupak.
Tagovi

granični prelazi, uskršnji praznici, carina, unos novca u srbiju