Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kombi prevoz zabranjen!

Datum: 14.02.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 140

Ocenite članak

 

Kombi prevoz je zabranjen. Naime, novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne dozvoljava kombi prevoz u vozilu sa manje od devet sedišta. Zakon je stupio na snagu u ponedeljak, a prevoznici najavljuju blokade saobraćajnica.

kombi prevoz


Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da nema nijednog razloga da se Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ne poštuje. Nelegalni kombi prevoz urušava transportnu delatnost zbog čega država gubi više od 50 miliona evra godišnje.

Ona je takođe dodala da kombi prevoz nije moguć ne samo godinu dana od kada je donet novi zakon, nego nije moguć već 20 godina, ali se sve vreme obavljao praktično na nelegalan način. Oni koji su obavljali takvu vrstu prevoza ne moraju da izgube posao, jer postoji legalan vid a to su mini busevi gde se zna koju kategoriju mora da ima vozač.

Nismo nelegalni, neka nas uvedu u javni saobraćajPrevoznici sa druge strane upozoravaju da ne odustaju od posla i najavlajuju nove proteste koji će biti radiklaniji.

- Šta ćemo tačno da blokiramo zavisiće od toga kako nas država bude tretirala - izjavio je za "Blic" Igor Nestorović iz firme "GEA Turs". Udruženje kombi prevoznika najavljuje da će javnost biti blagovremeno i detaljno obaveštena o svim aktivnostima, uključujući blokade puteva, mostova, pa čak i graničnih prelaza i Vlade Srbije.

Nestorović dodaje da je sporni Zakon bio isti, ali je sada politika rigoroznija.

- Mi smo dali predlog da se kombi prevoz uvede u javni saobraćaj. Naža udruženja godinama rade legalno, plaćamo sve poreze i dažbine, a sada kažu da smo nelegalni. Šta onda plaćamo ako smo nelegalni? Problem je što oni koji su zaista nelegalni, i ne plaćaju državi, hoće da se zavedu kao legalni, i mi prevoznici smo protiv toga - kaže Nestorović.

Najsporniji je Član 96 u kome stoji da je domaćem i stranom autoprevozniku zabranjeno vršenje prevoza putnika putničkim vozilom sa manje od devet sedišta. Ovo ograničenje zahvata oko 40.000 kombija sa šest do osam mesta koje koriste kombi prevoznici.

- Način organizovanja prevoza ovim vozilima je različit, skuplji je od autobusa a jeftiniji od taksija, i kao takav nikome nije konkurencija. Mi prevozimo manje grupe putnika, na seminare, do aerodroma gradova do kojih ne postoji drugi vid prevoza, prevozimo trudnice, majke sa malom decom, starije osobe, studente, poslovne ljude, filmske ekipe, muzičke bendove... njima odgovara takav prevoz baš zbog svoje specifičnosti. Brži je, elegantniji, nema određenu rutu i vreme se formira na osnovu zahteva klijenta - kažu prevoznici.
Tagovi

kombi prevoz, prevoz od vrata do vrata