Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Kraj američkih MUSCLE automobila

Datum: 24.05.2015 • Pošalji komentar • Pogledano: 143

Ocenite članak

 

Bilo je lepo dok je trajalo. Pet decenija koje su obeležili sirovi V8 motori, zapremine koje su umele da odu preko 9,000 kubika, potrošnja goriva o kojoj niko nije ni razmišljao, i čuvena rečenica "ain't no replacement for displacement".

americki muscle automobili krajere


A onda je Ford objavio nešto što je šokiralo puritansku Ameriku - u novom Ford Mustangu će ponuditi četvorocilindrični motor sa turbo punjačem, neuporedivo efikasniji i snažniji od V8 dinosaurusa.

Naime, tržište se menja, a mlađim ljudima više nisu potrebni ogromni V8 motori. Istina, i davnih godina su na tržištu bili prisutni modeli Mustanga sa rednim šestocilindričnim motorima, ali su vlasnici takvih automobila smatrani pozerima. Međutim, napretkom tehnologije, mali SUS motori sa 4 cilindra danas mogu da isporuče mnogo bolje performanse od svojih 2, pa i 3 puta većih prethodnika.

Kuda dalje? Ukoliko ste zaluđenik koji insistira na V8 motoru, a takvih je i na ovim našim prostorima sve više, moraćete da se zadovoljite polovnim modelom ili originalnim klasikom čije cene svakog dana vrtoglavo rastu. Doduše, Dodge sa V8 Hellcat Hemi motorima sa 700 konja i Chevrolet Camaro sa 500 konja su aktuelni modeli na tržištu, ali ih mnogi smatraju poslednjim izdancima nekada slavne loze američkih muscle automobila.
Tagovi

muscle automobili, američki automobili, ford mustang, dodge, camaro z28, v8 motori