Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Nova naplatna rampa Vrčin

Datum: 17.03.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 947

Ocenite članak

 

Nova naplatna rampa Vrčin na autoputu Beograd-Niš se gradi već godinu dana. Sadašnja naplatna rampa Bubanj potok je svoj radni vek odradila kao najveća naplatna rampa u zemlji, a ovog proleća odlazi u istoriju. Iako je odavno planirano da naplatna stanica Bubanj potok bude premeštena u sklopu izgradnje beogradske obilaznice, projekat je ubrzan dolaskom švedske kompanije Ikea koja u neposrednoj blizini gradi svoj objekat.

Naplatna rampa Bubanj potok
Naplatna rampa Bubanj potok


Kako je objavljeno na portalu Beobuild, na mestu današnje naplatne rampe u Bubanj potoku nalaziće se velika petlja sa kombinovanim železničkim i putnim ukrštanjem beogradske obilaznice i autoputa Beograd-Niš.

Nova naplatna stanica imaće oko 40% veću propusnu moć u odnosu na postojeću rampu u Bubanj potoku, čime će se smanjiti učestali zastoji pre svega u turističkoj sezoni. Naplatna rampa će imati 23 kolovozne trake, od čega će se naplata vršiti u 14 saobraćajnih traka, uzimanja kartica će se vršiti u šest traka, tri trake će biti reverzibilne i služiti prema potrebi. Nadstrešnica ima dužinu od 120 metara, a poslovni prostor je površine 1.000 kvadratnih metara. Tu će se nalaziti uprava, a zaposleni će do svog radnog mesta dolaziti pomoću četiri stepeništa i jednog putničkog lifta. Na gornjem nivou će se nalaziti pokretna traka za transport magacinske robe i kabastih materijala.

Uz izgradnju naplatne rampe, paralelno se vrše izmeštanje magistralnih cevovoda, gasifikacija, regulacija vodenih tokova i izgradnja nove baze za održavanje puteva. 70 kamera će pratiti saobraćaj i druge aktivnosti u zoni kompleksa, dok će saobraćaj biti regulisan kombinacijom standardnih saobraćajnih znakova i LED displeja.

Planirano je da svi radovi budu zavšeni do aprila, nakon čega slede preseljenje i zvanično puštanje u rad. Ugovorena vrednost radova iznosi oko 14.5 miliona evra, a posao izvode kompanije Strabag , Vojvodinaput i PZP Zaječar koji su nastupili zajednički kao konzorcijum.
Tagovi

naplatna rampa, bubanj potok, vrčin