Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Opada prodaja novih automobila, voze se polovnjaci

Datum: 14.05.2014 • Pošalji komentar • Pogledano: 66

Ocenite članak

 

U Srbiji je u 2013. prodato svega 22.508 novih automobila i pad prodaje je nastavljen i ove godine, rekao je danas predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Miloš Petrović ističući da se sve više voze polovnjaci i da je naša zemlja postala "groblje polovnih automobila iz Evrope". On je kazao na konferenciji "Auto industrija u Srbiji" da je prošle godine uvezeno više od 100.000 polovnih vozila.

Petrović je napomenuo da se iz marketinških razloga prijavljuje i do 30 odsto veća prodaja novih automobila, tako da je situacija još gora. Govoreći o lošoj prodaji u 2014, on je istakao da je godina loše startovala uprkos tome što je održan "BG Car Show" na kojem su cene automobila bile snižene.

"Opet je jedva 2.000 vozila prodato na tom sajmu", rekao je Petrović. On je naveo da je u Srbiji od 1999. do 2013. zvanično prodato svega oko 500.000 novih vozila, a realno verovatno oko 350.000, što je godišnja prodaja u nekim zemljama.

auto plac


Petrović je kazao da uvoznici ne mogu, na primer, da zarade ni trećinu profita koliko uvoznici mobilnih telefona, a imaju mnogo više posla i procedura i potrebni su im saloni. Uvoznici su, kako je rekao, destimulisani i jednostranim subvencionisanjem Fijata u Srbiji od strane države. On je naveo da bi Srbija trebalo da se ugleda na Sloveniju gde se proizvodi "reno tvingo" ili Mađarsku gde se proizvodi "suzuki", a opet kod prodaje imaju iste uslove kao i drugi proizvođači.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Milan Nikčević je rekao da, prema njegovom mišljenju, postoji dosta prostora da se u Ministarstvu finansija razgovara o svim problemima uvoznika koje su u njihovoj nadležnosti, ali i sa Ministarstvom saobraćaja. Autoindustrija u Srbiji je jedini sektor koji raste od 2008. godine uprkos krizi, sa značajnim izvozom, kao i da je zahvaljujući investiranju u Fijat ukupno zaposleno oko 15.000 ljudi, jer je ta investicija pokrenula prateće industrije.
Tagovi

fiat, prodaja automobila, srbija, miloš petrović