Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Otvoren autoput Ljig-Preljina

Datum: 07.11.2016 • Pošalji komentar • Pogledano: 291

Ocenite članak

 

Deonica Koridora 11 Ljig-Preljina, duga 40,3 kilometra je danas otvorena za saobraćaj. Prvobitni rok za otvaranje je bio 25. avgust, ali je produžen kako bi se korigovala podloga u tunelima Brđani i Šarani.

ljig preljina

Autoput Ljig-Čačak[/img]

Ceo autoput je urađen u punom profilu, sa po dve saobraćajne i jednom zaustavnom trakom u svakom pravcu, a na petlji Dići kod Ljiga je postavljena signalizacija koja vozače usmerava na autoput. Brzina kretanja je graničena na 120 kilometara na sat, osim na dva mesta gde je smanjena na 100 kilometara na sat.

Pročitajte još
Autoput Ljig-Preljina je bezbednija i za 17 kilometara kraća alternativa od Ibarske magistrale, a vozači će ovu deonicu prelaziti za 30 minuta umesto za 1 sat koliko je to do sada bilo.

Vrednost građevinskih radova za deonicu Ljig - Preljina je iznosila 308 miliona evra, od čega je 300 miliona za radove obezbeđeno iz kredita Azerbejdžana, dok je osam miliona evra obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Na trasi se nalaze četiri tunela ukupne dužine 2.5km, 66 mostovskih konstrukcija ukupne dužine 5km i tri petlje - Dići (privremena), Takovo i Preljina. Umesto tunela Golubac (125 metara) je izgrađen usek.

Na ovoj deonici se do nove godine neće plaćati putarina.

Osim te deonice Koridora 11 u toku su radovi na još dve deonice, Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, gde je glavni izvodjač kineska kompanija "Shandong hi-speed group", a deonica Ub-Lajkovac koju su radile domaće firme i koja je finansirana iz budžeta je već završena.
Tagovi

auto put, koridor 11, ljig-preljina, ibarska magistrala