Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Uzalud kupujete peti pojas

Datum: 19.05.2017 • Komentara: 2 • Pogledano: 4075

Ocenite članak

Trenutna ocena: 5.00

Hiljade automobila fabrički proizvedenih i predviđenih za prevoz do četiri osobe, u Srbiji su registrovani za pet putnika. Na muci koja je pritisla vozače zarađuju trgovci. Polovni sigurnosni pojasevi koji su na otpadima pre nekoliko meseci jedva dostizali cenu od deset evra po komadu, sada su papreno skupi - koštaju i do 50 evra. Rafovi auto-radnji su prazni, a za pojasevima vlada jagma.

Novi propisi prilikom registracije vozila kažu da broj sedišta mora da bude usklađen sa podacima u saobraćajnoj dozvoli, i da svako sedište mora da ima odgovarajući sigurnosni pojas. Zbog ovih propisa, mnogi vlasnici automobila u Srbiji brzopleto pokušavaju da reše problem tako što će instalirati peti pojas.

Volkswagen kao dodatnu opremu nudi zadnju klupu za Passat CC u konfiguraciji auta za prevoz 5 osoba
Volkswagen kao dodatnu opremu nudi zadnju klupu za Passat CC u konfiguraciji auta za prevoz 5 osoba


Kazna za prevoz više lica

  • 3 kaznena poena i 6.000 do 20.000 dinara, ako nije izazvana nezgoda
  • 4 kaznena poena i 10.000 do 40.000 dinara, ili zatvor 40 dana ako je izazvana nesreća


Ne propustiteKako to u Srbiji obično biva, neko je "pustio priču" da svi vlasnici automobila koji na zadnjoj klupi imaju samo 2 pojasa, a registrovani su za 5 putnika, moraju da ugrade i dodatni peti pojas. Pri tome nije rečeno da ova priča NE VAŽI ZA SVE MODELE AUTOMOBILA.

Problem se odnosi samo na automobile koji su fabrički proizvedeni za prevoz do 4 osobe, a u Srbiji registrovani za prevoz 5 osoba. U pitanju su tzv. mali gradski automobili kao što su Reno Tvingo, Ford Ka, Sitroen C1.

Iako su mnogi koji imaju ovaj problem pomislili da če ga rešiti ugradnjom dodatnog pojasa, u to nije moguće. Ako automobil ima četiri sedišta, on može imati najviše četiri pojasa.
Tagovi

pojas u autu, novi zakon o saobraćaju, registracija vozila, tehnički pregled, saobraćajna dozvola