Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Poskupljenje goriva u Srbiji

Datum: 18.04.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 15252

Ocenite članak

Trenutna ocena: 5.00

Domaći mediji su u proteklih nekoliko dana ispratili najavu o novom poskupljenju goriva. Poskupljenje goriva je objašnjeno rastom cene sirove nafte na svetskom tržištu, koja je od 23. marta do 11. aprila na svetskom tržištu poskupela 11.2 procenata. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović je izjavio za "Blic" da je cena sirove nafte brent u ovom periodu porasla sa 50.56 dolara na 56.23 dolara.

Sve o gorivu na jednom mestu

Poskupljenje goriva u Srbiji se uvek pravda promenom cene sirove nafte
Poskupljenje goriva u Srbiji se uvek pravda promenom cene sirove nafte


- U Srbiji se ta promena osetila tek prethodih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1.5 dinara po litru. Naša analiza koju radimo nedeljno pokazuje da smo imali blagi rast cene goriva. Ne treba očekivati dramatično povećanje cene goriva u narednom periodu. - naveo je Mićović.

Prvo poskupljenje benzina ove godine bilo je u februaru, i to zbog rasta akciza za naftne derivate koje je nametnula država. Od ukupne maloprodajne cene goriva u Srbiji, oko 55 procenata uzima država.

Zašto je gorivo skupo ako je nafta jeftina?Svaki put kada poskupi gorivo u Srbiji, kažu da je tako moralo zato što je poskupela nafta na svetskom tržištu. Da li je baš sve tako?

Bili smo radoznali, pa smo na internetu potražili cenu sirove nafte. Kao izvor smo koristili američki Nasdaq, koji kaže da sirova nafta Brent trenutno košta 54.83 američka dolara za barel. Ruska nafta (Ural) je 2 do 3 dolara jeftinija po barelu. Lepo, a koliko litara stane u jedan barel? Google kaže da je jedan barel jednak zapremini od 159 litara nafte. Pomoću jednostavne matematike dolazimo do rezultate da 1 litar sirove nafte košta 0.34 američka dolara, odnosno 34 centa. Današnji kurs dolara iznosi 116.19 dinara za 1 američki dolar. To znači, da preračunato u našu valutu, jedan litar sirove nafte košta 39.50 dinara.

Činjenice

 • Sirova nafta košta $54.83 za barel. Jedan litar košta 34 centa ($0.34), odnosno 39.50 dinara.
 • Država po litru goriva uzima akcizu od 52.50 dinara (41 din/l za TNG), i na to onda još računa PDV od 20%.
 • Trgovačka marža se kreće od 7% do 17%, pokazuje jednostavna računica. Ovi procenti mogu biti i viši.


Ne propustite:Hajde sada da pokušamo da shvatimo kako se formira maloprodajna cena goriva kod nas, tako što ćemo je raščlaniti na činioce. Pogledajte sledeću tabelu:

struktura cene goriva u srb


Kolone su sledeće:

 1. Maloprodajne cene jedne kompanije koja prodaje gorivo u Srbiji.
 2. Veleprodajne cene iste kompanije sa obračunatom akcizom i PDV-om, i sve to bez popusta na količinu.
 3. Cena bez PDV-a
 4. Iznos akcize koji plaćamo uz svaki litar kupljenog goriva. Podaci preuzeti sa portala Poreske uprave, Zakon o akcizama (PDF)
 5. Cena litre goriva kada se odbiju trgovačka marža, PDV i akciza. Nazvali smo je rafinerijska cena.
 6. Cena litre goriva iz prethodne kolone, u američkim dolarima
 7. Odnos rafinerijske cene i cene sirove nafte u procentima


Rezultat? • Za svaku prodatu litru dizela, država i trgovci uzmu više od 90 dinara.
 • Na benzinu je "namet" za nijansu manji i iznosi 87.50, odnosno 85.25 dinara.
 • U slučaju tečnog naftnog gasa, cena po litru se "nazida" sa 15.43 dinara na fantastičnih 78.90 dinara. Narode, to je 411%
Tagovi

poskupljenje goriva, cena goriva u srbiji, tečni naftni gas