Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

SPREMITE ŽIVCE: Od danas STROŽI PROPISI na graničnim prelazima

Datum: 07.04.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 671

Ocenite članak

 

Od danas su na snazi stroži propisi o kontroli ulaska u zemlje potpisnice Šengenskog ugovora. Na svim prelazima je pojačan sistem provere ličnih isprava, a očekuju se duža zadržavanja. Ove sistematske provere su uvedene u cilju sprečavanja bilo kakvih pretnji za unutrašnju sigurnost i javni red država članica EU

Vlasnici EU pasoša će takođe biti detaljno proveravani na graničnim prelazima.
Vlasnici EU pasoša će takođe biti detaljno proveravani na graničnim prelazima.


Međutim, kolike će biti gužve i koliko će se čekati za prelazak granice niko ne zna zato što graničari zemalja "šengena" još uvek nisu dobili precizna uputstva za kontrolu. Za sada se zna da će se sva dokumenta putnika proveravati u Šengenskom sistemu informacija (SIS), Interpolovoj bazi podataka ukradenih i izgubljenih putnih dokumenata, i u državnoj bazi podataka za ukradene, zloupotrebljene, izgubljene i oštećene putne dokumente.

Pročitajte još:Ono što svi očekuju su povećane gužve, naročito za vreme uskršnjih praznika.

- Kako se ove godine "poklapaju" pravoslavni i katolički Uskrs, i to samo sedam dana posle uvođenja nove procedure, naša preporuka je da se izbegavaju takozvani "špicevi" i da se ide na manje granične prelaze. Treba znati i da će putnike čekati na nekim pravcima dve kontrole. Prva na takozvanim obodnim članicama "šengena", Mađarskoj, Hrvatskoj, a zatim ako se ide tim pravcima na granici sa Austrijom, odnosno Slovenijom - izjavio je za Novosti Jovica Mitić iz AMSS-a.

Službenici granične policije Slovenije će, na primer, detaljno proveravati putne dokumente svih osoba pomoću specijalnih čitača, dokument po dokument, na svakom graničnom prelazu. Pritom, ova uredba o sistemskim proverama ne predviđa bilo kakve izuzetke. Da bi se izbegle eventualne neugodnosti, svim putnicima se savetuje da provere svoje dokumente, posebno ukoliko su u poslednje dve godine bili otuđeni, izgubljeni ili oštećeni.

Putnicima se, za sada iz zemalja "šengena", savetuje da izbegavaju putovanja tokom vikenda, osim ukoliko je rezervisan takav aranžman, te da budu strpljivi i slede uputstva policijskih službenika na graničnim prelazima i unutar zemlje.

Pojedine zemlje članice "šengena" podsećaju da je u EU zabranjeno unositi meso i mlečne proizvode, dok su voće, povrće, slatkiši, hrana za bebe i kućne ljubimce dozvoljeni, ali u ograničenim količinama.
Tagovi

granični prelazi, eu pasoši, prelazak granice kolima