Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

SUROVO: Dizelaše proteruju iz Evrope

Datum: 07.04.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 296

Ocenite članak

 

Posle Dieselgate-a, najveće afere u istoriji kompanije Volkswagen, Evropska unija menja svoj stav prema dizelašima i propisima vezanim za emisiju izduvnih gasova.

Velike dizelaše proteruju iz evropskih gradova. Foto: Ilustracija
Velike dizelaše proteruju iz evropskih gradova. Foto: Ilustracija


Evropski parlament je ove nedelje glasao za predlog novog zakona koji će dopustiti drastično kažnjavanje proizvođača čiji automobili ne zadovoljavaju postavljene norme. Kazne će bito do 30.000 evra po automobilu. Proizvođači automobila više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, već će članice EU morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova.

- Ovakve mere će ukloniti dizelaše sa puteva. Dizelaši neće nestati preko noći, ali sam sigurna da će otići u istoriju pre nego što smo to očekivali - rekla je Elżbieta Bieńkowska, poverenica EU za industriju.

Prisetimo se da je gradonačelnik Londona, Sadiq Khan, pre mesec dana predložio uvođenje nove takse za zagađivače koji žele da uđu u centar grada. Cilj ovakvih mera je proterivanje velikih SUV-ova iz gradskog jezgra. Taksa bi iznosila 10 GBP, čime će se ukupna dnevna naknada za ulazak u centralnu zonu podiže na 21.5 GBP.

Prošle godine, gradonačelnici Pariza, Madrida i Atine su najavili da će dizelašima od 2025. godine zabraniti ulaz u centar grada, a sve s ciljem smanjenja zagađenja.
Tagovi

dizelgejt, dizel motori