Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Tesla predstavio ELEKTRIČNI TEGLJAČ

Datum: 24.11.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 195

Ocenite članak

 

Tesla, kompanija koja se proslavila sa svojim super brzim električnim automobilima je pre nekoliko dana predstavila novi kamion tegljač na električni pogon. Najveće iznenađenje u vezi novog kamiona je njegova cena koje je više nego kompetitivna.

Tesla električni kamion tegljač
Tesla električni kamion tegljač


Tesla kamion fenomenalno izgleda, ali pojedine kamiondžije su imale zamerke na njegovu funkcionalnost. Ipak, većina posmatrača je bila impresionirana cenom koja će biti od 150,000 USD za verziju sa autonomijom od 500 kilometara i 180,000 USD za kamion sa autonomijom od 800 kilometara.

Električni kamion ima autonomiju od 500 ili 800 kilometara.
Električni kamion ima autonomiju od 500 ili 800 kilometara.


Ako pogledamo skuplju varijantu, to je ipak za 60,000 dolara skuplje od sličnog dizel tegljača. Međutim, operativni troškovi električnog kamiona su oko 20% niži, tako da u Tesli procenjuju da će ušteda tokom životnog veka kamiona (1,500,000km) biti oko $250,000.

Vožnja kamiona je olakšana softverom kao što je autopilot (automatsko kočenje u slučaju sudara, održavanje kretanja unutar saobraćajne trake, upozorenje za izlazak iz trake) koji će "čuvati" vozača i druga vozila u saobraćaju. Takođe poseduje senzore i kamere čiji je zadatak da se izbore sa mrtvim uglovima. Kamion je sposoban za neverovatno ubrzanje, što može biti korisno prilikom uspona.

Ipak, predstavnici kamiondžija nisu toliko oduševljeni. Jonathon Ramsey je skeptičan po pitanju vidljivosti iz kabine, s obzirom ne neuobičajeno centralno postavljeno mesto vozača i nedostatak klasičnih ogledala. Takođe smatra da je fabrika trebala da se fokusira na sposobnost kočenja umesto na trkačko ubrzavanje.
Tagovi

tesla motors, električni kamioni