Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Veštačko SUNCE pravi NOVO POGONSKO GORIVO

Datum: 24.03.2017 • Pošalji komentar • Pogledano: 161

Ocenite članak

 

Nemački naučnici će danas aktivitati veštačko SUPER SUNCE "Synlight" koje zrači 10.000 puta jaču svetlost od prirodnog sunca. U eksperimentalnom centru DLR instituta (DLR German national aeronautics and space research center) koji se nalazi u mestu Juelich, Aachen u Nemačkoj nalazi se postrojenje sa 149 ksenonskih sijalica, od kojih svaka ima prečnik od jednog metra, i koje zrače 10.000 puta jaču svetlost od prirodne sunčeve svetlosti.

Eksperimentalno postrojenje Synlight u Nemačkoj za proizvodnju ekološkog goriva
Eksperimentalno postrojenje Synlight u Nemačkoj za proizvodnju ekološkog goriva


Simulator sunca "Synlight" zrači svetlost ukupnog inteziteta koji je 10.000 puta veći od inteziteta prirodne sunčeve svetlosti koja dopire do Zemlje. Pri tome je indirektno zračenje sa zidova komore toliko jako da bi čovek mogao da ga izdrži samo jedan sekund.

Put do ekološkog goriva vodi preko proizvodnje vodonika. Pomoću ksenonskih sijalica naučnici zagrevaju metal na temperaturu od 800°C, preko koga puštaju vodenu paru. U molekulu vode, dva atoma vodonika su vezana za jedan atom kiseonika. Pri visokoj temperaturi metal reaguje sa kiseonikom, koji se odvaja od vodonika. Ako se temperatura dodatno poveća, od metala će se odvojiti i kiseonik i proces se ponavlja. Kada vodonik stupi u reakciju s ugljen-dioksidom, nastaje neutralno tečno gorivo.

- Cilj eksperimenta je da dođemo do postupka koji će nam omogućiti da regenerativno proizvodimo gorivo. Ukoliko uspemo, više nećemo morati da koristimo goriva bazirana na nafti - izjavio je rukovodilac projekta Kaj Vighart.

Cena izgradnje ovakvog postrojenja iznosi 3.5 miliona evra, a za četiri sata rada potroši električne energije koliko jedno četvoročlano domaćinstvo potroši za godinu dana.
Tagovi

pogonsko gorivo, ekološko gorivo, hidrogen, nemačka