Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Citroen 2CV Spaček

Pošalji komentar • Pogledano: 499

Ocenite članak

 

Sitroen 2CV (Citroën 2CV), popularno nazvan Spaček je proizvodila francuska fabrika automobila od 1948. do 1990. godine. Za 42 godine proizvodnje, proizvedeno je više od 5 miliona primeraka.

Sitroen 2CV, legendarni Spaček
Sitroen 2CV, legendarni Spaček


Tridesetih godina XX veka, Musolini u Italiji i Hitler u Nemačkoj su želeli da stvore jeftine automobile za široke narodne mase. Vlasnik Fijata Đovani Anjeli 1934. godine stvara Topolino, a 1936. godine u Nemačkoj dr Ferdinand Porše predstavlja prototip bube, narodnog automobila stvorena po želji Hitlera.

U to vreme inženjeri Citroena dobijaju zadatak da naprave vozilo koje može, brzinom od 60 kilometara na sat, da poveze dva putnika, vreću krompira tešku 50 kilograma ili balon vina, a da pri tom ne troši više od tri litra goriva na sto kilometara. Na listi zahteva bilo je i da vozilo mora biti toliko jednostavno za upravljanje da u njemu može da se snađe svaka nevešta domaćica i toliko udoban da tokom vožnje po tek preoranom polju ne smeju da se slome jaja u korpi na zadnjem sedištu.1951. godine Citroen na platformi spačeka pravi lako dostavno vozilo, kojih je proizvedeno skoro 1.250.000. 1960. godine je prikazana Sahara sa pogonom na sva četiri točka i dva motora. Tokom godina, na istoj bazi su pravili druge modele, od kojih su najpopularniji bili Dijana i Ami.
Tagovi

citroen 2cv, oldtajmeri