Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Upoznajte CRNU UDOVICU

Pošalji komentar • Pogledano: 71

Ocenite članak

 

Ovo je "crna udovica", Ševrolet iz 1957. godine i nekadašnji NASCAR trkački automobil. Pripadao je Džeku Smitu, koji je u karijeri dugoj 15 godina imao 20 pobeda. Tokom trkačke karijere koju je započeo u NASCAR seriji 1949. godine nisu mu cvetale ruže, a prvu pobedu je zabeležio tek 1956. godine. Međutim, već sledeće godine od kompanije Nalley Chevrolet iz Atlante dobija ključeve Ševroleta 150 sa njegovim brojem #47 na vratima.

crna udovica 1957 sevrolet nascar


Automobil je sa svojih 1600kg težine bio najlakši Ševrolet koji se mogao kupiti te godine. Motor je bio V8 sa 283 kubna inča i 283 konjske snage prema fabričkoj deklaraciji, ili verovatnijih ali nezvaničnih 315 konjskih snaga. Snagu je do točkova prenosio manuelni menjač sa tri brzine.

U međuvremenu, Smit je na trkama slupao dva Ševroleta, a 1958. godine u Darlingtonu je uspeo da izleti sa staze na obližnji parking. Iako bi odmah od fabrike dobio nov auto, sa slupanih je skidao sve delove koji su mogli da se spasu.

crna udovica 1957 stari sevrolet


Smit se povukao sa trka nakon 1964. godine, a sve do 90-tih godina izgleda da se niko nije ni interesovao za njegovu slupanu "crnu udovicu". Igrom slučaja, tada je Džordž Švarc, sadašnji vlasnik "Crne udovice" upoznao Džeka Smita u Južnoj Karolini gde je ovaj držao servis menjača. Njih dvojica su potom otišla do Smitovog poznanika koji je na placu iza svoje kuće držao dvadesetak olupina trkačkih automobila, za koje je tvrdio da ih ne prodaje već da želi da ih restaurira. Ispostavilo se da je čovek tokom 50-tih godina imao ugovor sa trkačkom stazom u Atlanti, a da je umesto plate dobijao na poklon slupane trkačke automobile koje bi odšlepovao sa staze.

crna udovica 1957 sevrolet motor


Među olupinama na otpadu bio je i dobro poznati crno beli Ševrolet - Smitova "Crna udovica" iz 1957. godine. Na automobilu je bila oštećena desna strana, nedostajali su motor, menjač i drugi delovi, ali to je bio automobil koji je Švarc želeo.

Vlasnik otpada se nije još dugo zadržao na ovom svetu, a Švarc je iskoristio trenutak nakon starinine smrti i otkupio "Crnu udovicu" pre nego što su ostali automobili poslati u presu. Automobil je prebacio u Ohajo i počeo da skuplja nedostajuće delove. Restauracija je završena 1998. godine kada je automobil pregledao Džek Smit lično.
Tagovi

chevrolet 1957, crna udovica, nascar, trkački automobili, restauracija automobila, džek smit, džordž švarc