Prijavi se | Registruj se | Marketing | Kontakt |
Header

Spisak obavezne opreme u automobilu

Ocenite članak

Trenutna ocena: 4.00

Da vidimo šta ZOBS propisuje sve spada u obaveznu opremu automobila? Vozači u Srbiji nikada nisu sigurni šta je od opreme moraju da imaju u automobilu, a koja oprema nije obavezna ali se preporučuje.

Obavezna oprema u automobiluSvetloodbojni (reflektujući) prslukNa kolovozu, kada ste van vozila, morate da imate na sebi svetloodbojni prsluk. Ovaj prsluk treba da vam je pri ruci tako da možete da ga obučete već u automobilu, a ne da ga držite u gepeku.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodiObavezan je u vozilu.

Sigurnosni trougaoAko vam se auto pokvario ili ako ste imali saobraćajnu nezgodu, pa morate da se zaustavite na kolovozu, obavezno:

 • Uključite sva četiri migavca
 • Obucite reflektujući prsluk
 • Postavite trougao iza vozila


Trougao se postavlja na udaljenosti ne manjoj od 50 metara van naselja, odnosno 10 metara u naselju. Nije loše da vam i trougao bude u autu pri ruci.

Prema ZOBS-u, trougao mora da se postavi:

 • Kada je vozač prinuđen da svoje vozilo zaustavi na mestu ili delu puta na kojem je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje (npr. u tunelu, na mostu ili nadvožnjaku, u krivini, na putu na kome su kolovozne trake fizički odvojene, osim ako je to dozvoljeno saobraćajnim znakom...)
 • Kada je vozilo zaustavljeno na kolovozu na takvom mestu da vozači vozila koja se kreću istim smerom ne mogu ili teško mogu blagovremeno da ga uoče
 • Na putu van naselja, kao i na putu u naselju noću ili u uslovima smanjene vidljivosti kada je mesto na kome se vozilo zaustavlja nedovoljno osvetljeno


Prva pomoćU automobilu obavezno morate da imate komplet prve pomoći veličine "B" koji definiše standard SRPS Z.B2.001. Oprema za pružanje prve pomoći mora da se nalazi na dostupnom mestu. Obratite pažnju da i komplet prve pomoći ima određeni rok trajanja koji je proizvođač označio na kutiji.

Rezervni točak • U vozilu morate da imate ili rezervni točak ili sredstvo odnosno alat za privremenu popravku probušenog pneumatika. To može biti sprej ili pena u boci, set za popravku i slično.
 • Rezervni točak ne morate da imate ukoliko su na vozilu run-flat pneumatici.


Sajla ili uže za vuču vozilaČlan 112 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila kaže da:

"Uže ili poluga za vuču vozila, koja mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine".

Zimske gume • Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, ali samo ako su na putu sneg, led ili poledica.
 • Na vozilu moraju da budu sve četiri zimske gume, a ne samo na pogonskim točkovima.
 • Šara gazećeg sloja mora biti dubine najmanje 4 milimetra.


Lanci za snegLanci za sneg ili druga sredstva za povećanje trakcije (npr. "čarape" za sneg) su obavezni od 1. novembra do 1. aprila. Dovoljno je da ih u ovom periodu imate u prtljažniku, i to samo kada vozite van grada a na putu ima snega i leda. Naravno, montiraćete ih ukoliko uslovi na putu to nalažu.

Oprema u automobilu koja nije obaveznaRezervne sijaliceRezervne sijalice su starim zakonom bile deo obavezne opreme, ali više nisu obavezne zato što je na mnogim novijim automobilima zamena sijalice suviše komplikovana da bi se obavila na putu. Ipak, zdrav razum kaže da uvek u autu imate nekoliko rezervnih sijalica.

DizalicaNije obavezna. Ipak, ako menjate točak, kako ćete da podignete auto?

Aparat za gašenje požara - Protivpožarni aparat - PP aparatProtivpožarni aparat ne spada u obaveznu opremu putničkih automobila, ali je izuzetno korisno da ga ipak držite u kolima.

Kablovi za startovanjePo zakonu nisu obavezni, ali u sred zime na planini mogu da budu izuzetno korisni.
Tagovi

obavezna oprema u automobilu, zakon o bezbednosti saobraćaja